Аргументите, които използват зърнопроизводителите, за да протестират срещу вдигането на забраната

...
Аргументите, които използват зърнопроизводителите, за да протестират срещу вдигането на забраната
Коментари Харесай

Акад. Николай Денков: Зърнопроизводителите се държат като терористи

Аргументите, които употребяват зърнопроизводителите, с цел да протестират срещу повдигането на възбраната за импорт на зърно от Украйна, са изцяло несъстоятелни. Това сподели министър председателят акад. Николай Денков пред публицисти след присъединяване си в предаването „ Седмицата “ по Дарик радио.

Той беше безапелационен, че връзката се къса от страна на недоволните, които първо са отказали среща със земеделския министър Кирил Вътев, а след това и със самия него.

„ През последните два дни те започнаха да се държат като терористи. Използват подправени причини, слагат искания- неотложно да се случи това, в случай че не го извършите, ще блокираме страната. Аз с терористи не договарям “, сподели министър председателят.

„ Не може секторът да твърди, че няма грижа от страната, в случай че страната дава над 2 милиарда лв., не може да се отнася с неуважение към европейските условия, в случай че тракторите, с които желаят да запушат пътищата, са купени с европейски средства “, сподели още министър председателят.

Според него откакто политически партии са оповестили поддръжката си за митинга на зърнопроизводителите, те коренно са трансформирали метода си и към този момент няма даже опит за полемика.

Премиерът удостовери поканата си към организациите в земеделието за разговор по съответните проблеми в бранша, оповестиха от държавната пресслужба.

„ Пътят е явен – това е пътят на договарянията. Трябва да седнем на масата, с цел да обсъждаме съответно бранш по бранш, артикул по артикул какви са проблемите “, уточни акад. Денков. 

Премиерът посочи, че персонално е разговарял с украинския си сътрудник Денис Шмигал за вноса на артикули от Украйна, се добавя в известието. Преговори са водени и сред Европейката комисия и Украйна. В резултат Киев е поел ангажимент да наложи краткотрайни ограничавания при износа на селскостопанска продукция, като се съобрази с всяка страна, тъй че да не наводни съответния непознат пазар с непотребни артикули.

Министър-председателят беше безапелационен, че няма по какъв начин българският пазар да бъде затворен за артикули от Украйна. Светът върви към това да има продан на артикули, посочи акад. Денков. Той добави, че държавното управление работи в полза на българските жители – за по-ниска инфлация и да не порастват цените на храните.

„ Инфлацията сигурно ще бъде по-ниска, в случай че ние имаме свободен пазар. България би трябвало да гледа националния си интерес, своите проблеми – би трябвало да ги дефинира тъкмо със съответните браншови организации и да договаря с Украйна по какъв начин тези проблеми да бъдат решени “, добави още министър-председателят.
Източник: novinionline.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР